blank

Tendintele web ale viitorului – 4k design

Una dintre cele mai noi si interesante tehnologii in web design este fundalul HD, activat de generalitatea tot mai mare de ecrane HD, Full HD sau 4k. Dar nu va fie deloc usoara crearea unui model a carui marca comerciala este o complexitatea vizuala.

In acest articol vom arunca o privire la vitorul designului.  Nu este o intrebare daca designul web HD a domina mediul online, ci mai degraba cand monitoarele 4k vor deveni destul de raspandite pentru a necesita imbunatarirea designului.

Imaginile

Supradimensionate. Hero. Full-screen.

Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine un design web modern, atunci cand vine vorba de imagini de fundal. Nu numai designerii se gandesc la HD, FullHD sau 4k, dar duc aceasta experienta Ultra Definition la extreme prin background-uri care ocupa intreg ecranul. Aceasta tehnica functioneaza foarte bine pentru ca utilizatorii retin mult mai usor informatiile vizuale decat pe cele pe care le citesc. Mai mult decat atat, imaginile de dimensiuni mari creaza o experienta mai buna pentru utilizatori pentru ca de cele mai multe ori lucrurile atractive sunt percepute ca fiind mai bune. Desi la prima vedere poate parea superficial, cand vine vorba de design, perceptia este realitatea.

eleven11Ecranele cu rezolutii ultra high definition sau UHD furnizeaza oportunitatea perfecta pentru utilizatori de a vedea imagini cu detalii foarte clare, care nu au fost disponibile anterior. Detaliile mici ale imaginilor aduc un plus interfetei vizuale si contribuie la crearea unei prime impresii memorabile.

Iata cinci moduri pentru a utilize o imagine UHD in avantajul tau:

 1. Concentrati-va pe un punct al unei imagini – doar pentru ca o fotografie este in fundal, nu inseamna ca nu poate fi folosita ca element central al site-ului. O fotografie puternica creeaza o conexiune emotional cu utilizatorii, de aceea este bine sa invatati nunatele si modul in care imaginile afecteaza ierarhia vizuala a designului.
 2. Luati in considerare mai multe imagini – folositi slider-uri sau card-style frameworkuri pentru a construi portofoliul.
 3. Aplicati diverse efecte imaginii – suprapunerile de culoare sau zonele neclare(blurate) pot imbunatati sau modifica accentul unei imagini (de examplu un ton de rosu la nivel global va fi mai energic si va crea o stare pozitiva). Acest lucru functioneaza bine in HD pana la rezolutii de inalta definitie 4k, deoarece imaginea de baza este inca perceptibila, multumita rezolutiei.
 4. Luati in considerare modul in care imaginea va arata pe diferite dimensiune de ecane – alegeti imagini care sa se potriveasca sau sa poata fi adaptate pentru o varietate de dimensiuni si dispozitive mobile.
 5. Depaseste limitele – o fotografie de fundal nu trebuie sa fie conforma cu raportul standard 1 la 1,5 aspect ratio pentru camere, ci poate include imagini decupate din mediile respective.

O fotografie de fundal poate crea interes vizual simplu. Tehnica functioneaza cel mai bine atunci când incepeti cu o mare fotografie care pune accentul pe brand-ul, produs sau un mesaj. Amintiti-va ca utilizarea unei fotografii de fundal poate include mai multe imagini, de asemenea, trebuie doar sa le integrati armonios in designul celorlalte elemente din jur care sustin fiecare imagine in mod individual.

Video

Fundalurile video HD de pana la 4k ar putea fi una dintre cele mai populare tehnici ale anului – in special cele care incorporeaza o actiune intr-un ritm alert. De la giganti precun AirBnB pana la siteuri mici, streamingul video devine o parte vitala a web designului, in aproape toate genurile. Unele dintre primele siteuri care au beneficiat de avantajele backgroundurilor video au fost insasi filmele. „Viata lui Pi”, de exemplu, foloseste o previzualizare reala din film ca fundal (in formate ce pot fi descarcate, de asemenea).

animatii-siteLa fel ca si in cazul imaginilor, mai jos sunt cinci moduri in care puteti utiliza clipurile video HD, fullHD sau 4k in proiectarea designului unui site:

 1. Acordati atentie duratei si lungimei videoului – un video pentru background trebuie sa spuna o poveste vizuala pentru care utilizatorii sa o inteleaga in cateva secunde. O bucla de 10-30 de secunde este alegerea cea mai buna pentru background.
 2. Dezactivati sunetele – sunetul este inca un element de autoplay polarizat pentru cei mai multi utilizatori. Daca intentionati sa folositi sunet, setati implicit ca sunetul sa fie dezactivat.
 3. Concentrati-va asupra timpilor de incarcare – desi clipurile HD sunt distractive si captivante acestea nu ar trebui sa mentina site-ul pe loc. Nu conteaza cat de uimitor este continutul video daca timpul de incarcare pentru acesta este forte lent.
 4. Luati in considerare alternative – unele dispozitive nu pot reda continut HD. Verificati in Google Analytics dispozitivele cele mai populare, apoi creati un design corespunzator pentru acestea. Alegeti o imagine statica ca optiune de rezerva.
 5. Utilizati doar continut video de calitate – fie ca angajati pe cineva pentru a crea un video, fie ca folositi o secventa dintr-o baza de imagini si video stock, nu trebuie sa neglijati calitatea. Continutul video nu trebuie doar sa ruleze pe un framework HD, ci calitatea sa trebuie sa fie si ea HD. La fel ca si in cazul unei fotografii, continutul video isi peirde din calitati rualt la orice rezolutie mai mare decat cea la care a fost creat.

Designul siteului, mai ales atunci cand vine vorba de un background video, se transforma intr-o experienta cinematografica. Filmele HD creeaza o experienta multimedia completa, cu straturi de informatii transmise printr-un fundal in miscare.

Animatii

Backgroundurile de inalta definitie animate se afla undeva la jumatatea drumului dintre imagini statice si design, intrucat acestea contin adesea elemente in miscare.

In ceea ce priveste animatiile, principiile de utilizare si creare a acestora au ramas aproape neschimbate de zeci de ani. Ceea de s-a schimbat insa, este nivelul de calitate oferit de display-urile 4k. Cheia succesului unei animatii HD este timingul. Animatiile ar trebui sa aiba efecte netede, fara sudura – orice looping sa fie insesizabil de catrea utilizatori.

animatii siteCa si sfaturi in ceea ce priveste crearea si utilizarea de animatii va propunem sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

 1. Alegeti animatii simple cu un impact puternic
 2. Folositi culori luminoase si indicatii de pe ecran pentru a crea o conexiune intre interfata si utilizator. O alta sugestie ar fi extinderea literelor colorate in timp ce animatia este accesata, pentru un accent suplimentar.
 3. Profitati de capacitatile ecranelor 4k – folositi imagini scalabile de tip vector.
 4. Abordati animatia ca si cum ar fi un video – aceleasi nuante se aplica si la animatii. De exemplu, eliminati sunetele care ar putea deranja.
 5. Planificati animatia pentru publicul potrivit.

Intotdeauna, acordati atentie la detalii. In functie de siteul si utilizatorii vostri, animatia poate fi o secventa de desene animate, display-uri de tip video sau pur si simplu un cadru ilustrat cu elemnte de miscare. Animatia poate fi declansata prin interactiune cu utilizatorul – tap, scroll, mouse click –  sau poate rula automat.

Comasarea tuturor elementelor (layering).

Un fundal HD este eficient numai atunci cand este tratat ca un alt strat de informatii. O imagine fenomenala, un video sau o animatie nu pot lucra individual pentru a crea o experienta completa pentru utilizatori, ci trebuie sa ia in considerare relatia si modul de imbunare cu restul elementelor de pe ecran si cu continutul existent.

Desi fundalurile HD au castigat in popularitate in utlima vreme, ele nu sunt considerate o tendinta ci mai degraba un produs al progresului tehnologic. Acest lucru inseamna ca oamenii nu se vor plictisi pur si simplu de aceste modele pentru a le schimba cu urmatorul lucru sau element in tendinte.