Tendinte web design in 2016
Noul an 2016 vine cu o multitudine de tehnici si tendinte in web design, dar tema dominanta este continuarea lucrurilor pe care am inceput sa le observam la sfarsit de 2015. Elementele video, modelele verticale, interfetele cu design grafic si site-urile de tip slide vor creste in popularitate.
Pagini verticale si scroll
O atentie deosebita catre zona mobile – cu un trafic mobil ce ar putea egala traficul desktop in acest an – foarte multe siteuri vor fi proiectate cu elemente ce se deruleaza pe verticala. Acum cativa ani cu totii dezbateau eliminarea optiunii de scroll din paginile web doar pentru a deveni un instrument important si o tendinta tot mai cautata in 2016. Ecranele tot mai mici ale dispozitivelor mobile de pe care sunt accesate siteurile i-au determinat pe designeri sa se orienteze catre inglobarea pe verticala a mai multor elemente ce pot fi usor derulate pe acceasi pagina.
Headere Video
Siteurile web se transforma intr-un ecran de cinema. Conexiunile la internet de mare viteza si integrarea mai buna a plugin-urilor video face mult mai usoara integrarea de elemente video in paginile web si transformarea siteurilor int-o experienta cinematografica captivanta. Clipurile video sunt in continua crestere, de la mici fragmente pana la clipuri cu lungime intreaga iar imaginile distribuite sunt foarte clare, de inalta definitie, creand o experienta video online noua pentru utilizatori.
Mici animatii
Animatia a fost si ea una dintre tendintele anului 2015. De la animatii ample care sa scoata in evidenta designul site-ului pana la micile animatii care de cele mai multe ori trec neobservate, elementele in miscare sunt peste tot. Iar acestea vor continua sa creasca in popularitate, chiar daca scad in dimensiune. Elementele animate din interfata siteului sunt un mod distractiv de a capta si mentine atentia utilizatorilor in timp ce asteapta sa se incarce continutul paginii, oferindu-le totodata un element surpriza.
Cel mai important lucru atunci cand sunt create animatii este sa se stabileasca scopul acestora: De ce creezi animatia si ce anume ar trebui sa faca?
Ilustratii si schite
Mai sus am vorbit despre animatii si continut video ce transforma siteurile intr-o experienta cinematografica inedita. Ilustratiile si schitele aduc si ele un element distractiv in designul unui site. Sunt potrivite pentru orice tip de site iar tipurile de ilustratii au evolut foarte mult incat nu se mai adreseaza doar copiilor. Popularitatea stilului ilustrativ a inceput sa creasca atunci cand vine vorba de mici elemente de design, precum iconite, butoane sau alte elemente din interfata siteului, iar frumusetea acestui trend este ca fac ca siteul sa devina putin mai personal pentru utilizatori.
Fonturi caligrafice mai frumoase ca oricand
Interfetele Streamlined au deschis calea pentru aparitia fonturilor caligrafice – intrucat acestea includ elemente precum Google Fonts sau Adobe Typekit ca optiuni principale pentru crearea de biblioteci expansive online.
Fonturile mari si bolduite vor continua sa conduca in topul tendintelor de web design pentru ca ele functioneaza bine cu alte elemente la moda. Acest nou concept de integrare a caracterelor ofera mai mult spatiu pentru alte elemente in timp ce mesajul comunicat este foarte usor de citit.Un lucru de pe lista de must-try este imbinarea unui font mare usor de citit cu elemente de noutate si distractie.
Mai multa interactiune
Interactiunea unui site merge mana in mana cu mana cu animatia. Interactiunile sunt cele care creeaza legaturi intre utilizatori si dispozitive. Cele bune, care ofera un plus de valoare pentru utilizator sunt de regula mici, chiar de natura micro. De la optiuni simple precum o alarma ce notifica primirea unui nou mesaj sau o notificare ca este randul tau la un joc, aceste mici interactiuni modeleaza modul in care oamenii interactioneaza si determina gradul de loialitate fata de websiteurile accesate si applica utilizate.
Culori vibrante si luminoase cu vibratii ce anintesc de anii ’80
Culorile vibrante si luminoase au inceput sa capete tot mai mult teren in fata designurilor plate si neatractive. Google’s Material Design Documentation promoveaza acest trend, iar daca aruncam un ochi la Dribbble, culoare este pretutindeni. Acestia sunt indicatori cheie ca acest trend se va mentine si in anii urmatori. Un alt aspect in ceea ce priveste culoarea este ca, daca in 2015 culorile predominante erau ceva mai monotone, atentia in 2016 se muta catre paletele de culori vibrante si luminoase, ce amintesc de vibratia anilor ’80.
Cat mai multe Pictograme
Pictogramele sunt o componenta nelipsita a siteurilor iar tot mai mult designeri creaza kituri de pictograme UI mai usor de folosit ca niciodata. Tendinta tot mai predominanta care se observa este folosirea pictogramelor supradimensionate datorita formatelor SVG.
Realitate vs Imaginatie
Este siteul reas sau animat? Are o structura predefinita sau utilizatorul poate face alegeri in timp ce navigeaza prin pagini? O noua tendinta in design este dezvoltarea de siteuri web ce traseaza o linie neclara intre ceea ce este real si ce este imaginar in materie de design. Iar rezultatele sunt uimitoare. De la realitatea virtuala la siteuri care permit sa se faca alegeri pentru cautarea continutului relevant, acest tip de personalizare este mult mai personal si pe placul utilizatorilor. Aceasta tendinta include, de asemenea, crearea unor imagini foarte realistice.
Siteuri cu Slideuri
Mai intai au fost sliderele care permiteau prezentarea unui cadru de imagini pentru a prezenta continut relevant. Urmatoarea parte a evolutiei in webdesign a fost aparitia si integrarea de slideuri full screen. Fiecare slide reimprospateaza intregul ecran cu nou continut la un singur click, scroll sau la un anumit interval de timp. Utilizatorii pot naviga inainte si inapoi pentru o experienta cat mai reala. Acest concept va fi in continua crestere in lunile ce urmeaza.
Concluzie
Privind toate exemplele de mai sus, este usor de constatat ca nu exista doar o tendinta de design pe care se vor concentra designerii asupra in acest an ci o combinatie a mai multor tendinte din ultimii ani. La o privire mai atenta se observa ca multi designeri folosesc mai multe elemente din aceasta lista pentru a crea site-uri web interactive si captivante.