
Echilibrul intre optimizarea onpage si offpage
Atat continutul unei pagini web cat si linkurile externe au un rol foarte important in ceea ce priveste cresterea pozitiei site-ului web in topul motoarelor de cautare. Dupa cum se stie, clasamentele motoarelor de cautare nu sunt fixe, acestea se modifica periodic, iar un site poate sa creasca sau sa descreasca in topul clasamentului. Foarte multi webmasteri sunt tot mai preocupati de mentinerea pozitiei unui site in primele rezultate ale unui motor de cautare. In continuare sunt prezentati doi factori majori care influenteaza clasamentul unei pagini web.
Optimizarea onpage si optimizarea offpage
O pozitie cat mai inalta in clasamentului unui motor de cautare poate fi obtinuta in urma procesului de optimizare al site-ului web. Acest proces poate fi facut atat on-line cat si off-line. Optimizarea on-line presupune optimizarea elementelor controlabile si modificabile ale unui site web, precum: textele, titlurile, continutul, legaturile dintre pagini, densitatea cuvintelor cheie, etc. Optimizarea off-site se refera la acele elemente care de obicei nu pot fi controlate, de exemplu linkurile externe catre site-ul tau. Motoarele de cautare tin cont de ambii factori atunci cand stabilesc rankul unei pagini web.
Care este cea mai buna modalitate de optimizare a unui site pentru motoarele de cautare?
Unii webmasteri se concentreaza doar pe optimizarea on-site. Acestia modifica continutul paginilor web, incearca sa gaseasca cea mai buna densitate a cuvintelor cheie, rescriu titlurile paginilor, precum si alte elemente fara a tine cont de linkurile externe. Alti webmasteri considera ca linkurile externe sunt cea mai buna modalitate de obtinere a unei pozitii cat mai bune in topul motoarelor de cautare. Acestia petrec foarte mult timp inscriind site-ul web in cat mai multe directoare web(lucru ce nu mai este valabil astazi), fara a optimiza continutul site-ului. Rezultate bune se pot obtine utilizand oricare dintre cele doua metode de optimizare. Cu toate acestea, se pot obtine rezultate si mai bune daca sunt folosite ambele metode, atat optimizarea onpage cat si cea offpage a site-ului web.
Cum clasifica motoarearele de cautare paginile web?
Continutul optimizat al unei pagini web ajuta motoarele de cautare sa citeasca mult mai usor site-ul tau si sa afle care este profilul acestuia. In cazul in care informatia este relevanta pentru anumite cuvinte de cautare, dintr-un anumit domeniu, site-ul tau va fi listat in rezultatele motorului de cautare pentru acele cuvinte cheie cautate. Daca mai multe site-uri web sunt optimizate pentru aceleasi cuvinte cheie, este mult mai greu pentru motoarele de cautare sa stabileasca un clasament. In acest caz un al doilea criteriu luat in calcul de motoarele de cautare este numarul de linkuri externe care fac legatura catre un site. Cu cat numarul de linkuri este mai mare, si foarte important, linkuri de calitate, cu atat pozitia pe care o va ocupa site-ul respectiv in rezultatele afisate va fi mai buna. Astfel ca, cu cat competitia dintr-un domeniu este mai mare cu atat site-ul tau va avea nevoie de ambele forme de optimizare seo pentru a putea obtine o pozitie cat mai buna si un numar cat mai mare de vizitatori.